Sunset

Sunset
Johannesburg

donderdag 24 juli 2014

DIWODO: wifi loos en een drukke planning

Dinsdag:
Dinsdag na het project ben ik samen met alle kinderen teruggelopen naar extension 2. Vanavond zou ik namelijk in de township slapen in het huis van een jong koppel. De vrouw, Nelly, werkt ook in het project en is een van de fieldworkers.


Aangekomen bij hun thuis zaten er een aantal mannen te kaarten. Het spel heet casino.
Na kennismaking volg ik hun spel waar ik niet echt wijs uit wordt. Ik stel voor om hun 'pesten' te leren. Daarna deden we ook nog een aantal keer 'vierentwintigen'.
Foto van Oscar, Ik en Lucky:




Inmiddels had Nelly het eten klaar. Spaghetti, lekker Afrikaans haha. Geen idee wat voor een soort vlees en saus erbij zaten, maar als bijgerecht een stamppot van zoete aardappels. Hmmmmmmm!

Daarna brachten we Nelly thuis (in extension 1) en keerden Oscar, Lucky en ik terug naar extension 2. We praatten nog gezellig en gaan daarna naar bed.
Dit is een foto van hun huis:


Mensen die zo'n huis kunnen veroorloven hebben hier veel geld. Sommigen slapen in huizen van golfplaten zonder elektriciteit en moeten vaak 10 minuten lopen voor een kraan met stromend water (koud). En zelfs dan heb je het nog goed, denkend dat sommigen helemaal geen eigen huis hebben of plaats om te slapen!
De waas die je een beetje over de foto ziet en in de lucht is parafinedamp. Dit is een soort petroleum en wordt gestookt voor warmte. Natuurlijk niet echt gezond.


Woensdag:
Nadat ik heerlijk heb geslapen om 7 uur opgestaan. De zon komt dan net boven de huisjes op. Vandaag ga ik eerst met Nelly naar de kliniek aangezien ze op een controle moet. We kwamen al om 8 uur aan in de kliniek omdat we een lift kregen van een kennis van haar. Alleen heb ik uiteindelijk tot 11 uur moeten wachten eer dat Nelly aan de beurt was.

Gelukkig had ik mijn E-book meegenomen dus het wachten leek korter als dat het was. Alleen zit je dan in een propvolle kliniek, aan de ene kant ongeveer 50 moeders met kinderen die wachten. Aan de andere kant het dubbele aantal maar dan met jongeren en volwassenen. In het midden zat ik dan op een stoel mijn boek te lezen.
Ik voelde me een beetje een aap in een kooi…

Daarna kwamen we rond de middag aan op het project. Nadat we hadden geluncht gingen Maarten en ik ‘stok sweets’ kopen in een lokale wholesale market. Het doet je een beetje denken aan China Town. 350 lolly’s dus voor ons afscheid.

Maarten en ik reden ook nog even naar extension 8 waar er eten uitgedeeld wordt aan kinderen die niet naar het project komen. Het project is eigenlijk enkel voor de kinderen die het nodig hebben. Waarbij hun thuissituatie dermate slecht is dat ze daar beter alleen maar in de avond zijn.
Zo weinig mogelijk dus.




Daarna heb ik nog gewerkt aan mijn film, nadat Maarten hem heeft goedgekeurd kan ik hem exporteren. Dan is de middag al ver om. Ik help nog mee bij de afwas en daarna bij het uitdelen van alle boterhammen voor de kinderen die ze nog mee naar huis krijgen.

Ik loop ook vandaag weer mee naar de township. Als we zijn aangekomen begin ik meteen met koken. Kruidige kip uit de oven met rijst en een salade. Het koken is een beetje primitief maar verloopt prima! Het valt ook goed in de smaak. We brengen Nelly weer thuis en gaan opzoek naar een ‘poolbar’. Een lokaal cafĂ© met biljart tafels.
Helaas is deze gesloten en kopen we een paar biertjes voor thuis in een ‘Tuck Shop’
12 rand voor een fles Carling Black Label Beer van 750ml, omgerekend 0,80 cent!!!



We kaarten nog wat en gaan dan ook slapen.

Donderdag
Ook weer heerlijk geslapen ondanks alle geluiden die je buiten om je heen hoort. Tijdens het ontbijt kwam er een oude man bedelen om geld en eten. Hij gaat in de ochtend alle huizen af opzoek naar restjes. Hij slaapt ook op straat onder een beetje karton. En dat terwijl de temperaturen hier rond het vriespunt liggen in de nacht. 
Hij draagt een jasje van de schutterij van Bunde. Dat is wel een grappig gezicht. Deze zijn een tijdje geleden naar hier gekomen omdat ze zelf nieuwe tenue's kregen. Een betere 2e bestemming is er denk ik niet!


Vandaag hoeven we niet te wandelen naar het project, want Lucky brengt ons met zijn auto.

Ik zit nu op het kantoor dit blogbericht te typen. Waarschijnlijk het laatste voor ons vertrek want in de backpackers werkt het wifi nog altijd niet. Misschien dat ik morgen of zaterdag even bij een Mac Donalds binnenwip om een nieuw bericht online te zetten.
Onze vlucht gaat zaterdag om 20:50 van OR Tambo en landt als alles goed gaat zondag om 8:30 op London Heathrow.

Ik ga nu nog met Sam de laatste beetjes schilderen, dan gaan we middageten, dan komen de kinderen, volgt het afscheid en gaan we terug naar de backpackers.

Vanavond gaan we uit eten in de Ocean Basket. Een visrestaurant. Hmmmmmmm
Morgen gaan we met Maarten en Anke eten in een typisch Afrikaans restaurant waar je vooral (eigenlijk enkel) lokale gerechten krijgt.


Tot blogs!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten