Sunset

Sunset
Johannesburg

zondag 13 juli 2014

De luie blogger

Heej allemaal,

Sorry dat er de afgelopen dagen even geen blog verscheen. We hadden een erg druk programma dus vandaar was ik vaak te moe om nog een blogbericht te kunnen schrijven.
Dit vereist enige moeite van mijn creatieve brein. Bij deze dus een korte samenvatting van de 2 weekdagen in het project waar verder niet echt direct iets speciaals is gebeurd.
In tegenstelling tot het spectaculaire weekend!

Woensdag:
Zoals altijd weer vroeg opgestaan om te vertrekken naar het project. Het was ijskoud dus er waren zo'n 300 kinderen aanwezig. Ze hebben binnen spelletjes gedaan en een film gekeken. Met zo'n temperaturen (-7 in de nacht) is dat wel zo prettig! Sam en ik stonden de hele dag in de keuken, ik had nog last van mijn beenspieren. Heb blijkbaar wat verkeerd gerend dinsdag. 

We waren al vroeg klaar dus hebben toen nog wat met de kinderen gepraat en gelachen. We zijn wel tot 16:00 in het project gebleven. We waren dus redelijk laat in de backpackers en zijn toen maar een vette hap gaan halen bij de Mac Donalds.

Donderdag:
Vandaag zijn er geen kinderen in het project. Er is namelijk een groot voetbal en netbal toernooi in een ander project 10 kilometer verderop. Sam en ik starten in de keuken om de lunchpakketten voor de kinderen klaar te maken. 2 dubbele boterhammen, een ei, een flesje drinken en een zakje chips. Dat hadden de sporters zeker nodig.

Het netbal team won beide wedstrijden en wonnen daarna ook nog eens de finale met 7-1. Wauw! Het voetbalteam presteerde iets minder goed. De eerste groep, de wat jongere spelers, verloren in de penalty's. Net als Nederland dus woensdagavond.
De tweede groep hebben we niet meer kunnen zien. 

Toen waren we vertrokken richting de backpackers. Na een vlugge douche zijn we inkopen gaan doen bij de spar. Voor 2 keer het avondeten (donderdag & vrijdag) Dat is heerlijk om te doen, al moet je wel veel rekenen dat we niet boven het bedrag uitkomen wat Maarten ons heeft gegeven.

Vandaag stond er fishkebab op het menu. Een soort Turks brood met fishsticks, feta, tomaat en sla. Jammie!

Vrijdag:
Niet al te vroeg uit de veren, vandaag stond Constitutional Hill op het programma. We waren hier met de Hop-on-hop-off tour ook langsgekomen, maar nu gingen we met een gids het complex verkennen. Een complex met een enorme indrukwekkende historie.
Een vrouwengevangenis, blok 4&5, en het oude fort en als laatste nog het constitutionele gerechtshof. 

Voor de hele historie van het gebouw moeten jullie het zelf komen ervaren. Dat kan ik gewoon niet hier neer schrijven. Het omvat de hele geschiedenis van Johannesburg.
Van een klein stadje waar mensen goud vonden, naar een enorme stad die langzaam open bloeit!

Het was een erg indrukwekkend bezoek, zeker de moeite waard! We zijn daarna nog lekker een koffie gaan drinken met een heerlijk stuk gebak, in een gezellig Frans getint cafeetje. Alleen viel na 30 minuten het licht uit, dat was niet zo handig. Dit schijnt wel normaal te zijn in Afrika haha.

We vertrokken en Maarten zette ons af bij de Backpackers. Vanavond stond er kip, aardappels, champignons, paprika, tomaat en ui op het menu. Dat hebben we in een bouillon lekker laten stomen. Alleen door vele stroomstoringen, koken bij kaarslicht, en een verdwenen sleutel, had ik eigenlijk geen honger meer.

Zaterdag:
Hillbrow, de NO-GO area van Johannesburg. Een plaats die in toeristische folders omschreven wordt als gewelddadig, lelijk, vol met criminelen en onvriendelijke mensen. Als blanke daar rondlopen was gevaarlijk. Aan de gids was het vandaag om te bewijzen dat dit beeld compleet verkeerd is!

Dus de tour door Ponte tower & Hillbrow stond vandaag op het programma. De toren was ooit een luxueus appartementen complex (Ponte City Apartments). Gebouwd voor rijkere mensen die alles binnen 1 gebouw wilden kunnen. Wonen, Shoppen, Ontspannen.


Nadat de rijken Johannesburg verlieten was het gebouw verlaten en trokken illegalen en criminelen in het prachtige gebouw. De mega toren is hol vanbinnen. Afval maar ook mensen die verkeerde dingen deden werden gewoon naar beneden gegooid. En afval hoopte zich op aan de bodem van de toren. 

Op de dag van vandaag is het gebouw helemaal schoongemaakt en zijn alle (484) appartementen bezet. Een prachtig gebouw en elke kamer heeft een uniek uitzicht over de hele stad.


Na een rondleiding in de toren, het bezoek van de bodem, en een appartement is het tijd voor de wandeling door Hillbrow. Spannend...
Hij beviel heel goed. Je krijgt ontzettend veel indrukken van de wijk. De vele vervallen gebouwen, smerige parken en straten laten toch een mooie sfeer achter. 


Je ziet ontzettend veel mensen op straat, en iedereen lacht en zwaait naar je. Er was ook een soort markt met lokale producten. Ik heb hier kleine gedroogde visjes gekocht. Een echte delicatesse blijkbaar. We dronken daarna nog een biertje in een lokale kroeg.

Het was echt een geslaagde tour dus! Daarna stapten we in de auto naar Sandton. Hier bevinden zich alle kantoren van de banken, grote hotels en een mega grote, maar echt MEGA grote shopping met rond de 500 winkels en restaurantjes.

Je waant je echt in een andere wereld. Zoveel luxe! We dronken nog wat op een terrasje en gingen daarna verder met de auto naar Lonehill.

Hier wonen Anke en Maarten. Sam en ik eten daar (braai) een soort van bbq. Heerlijk! We praten nog wat over onze avonturen en daarna brengt Maarten ons terug naar de Backpackers hostel. Een mooi einde van een indrukwekkende en vermoeiende dag.

Zondag:
Vandaag ook lekker uitgeslapen. Daarna met Maarten naar de rooftop-market geweest. Een soort vlooienmarkt, maar dan met allemaal lokaal gemaakte spullen. Ook heerlijke eetkraampjes onder genot van Afrikaanse muziek. Ik heb weer voor aardig wat kilo's aan souvenirs gekocht. Wat? Dat blijft geheim want anders is het geen verassing meer!

Nu zit ik de blog te typen met op de achtergrond de prachtige ondergaande Afrikaanse zon. Dadelijk gaan we koken, althans het eten opwarmen van vrijdag omdat we nog enorm veel over hadden.

We gaan de wedstrijd kijken in een cafe in Melville met nog 2 andere Nederlanders. Volgens mij ook nog wat Duitsers haha. Omdat onze koningin van ArgentiniĆ« is kan ik niet voor ons buurland zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten