Sunset

Sunset
Johannesburg

maandag 30 juni 2014

Even een kort berichtje, want ik ben enorm moe...

Vanochtend om 6u opgestaan, dan begint het hier al ligt te worden. Lekker ontbeten en dan op naar het project! Rond 8 uur zijn we daar aangekomen en werden we meteen hartelijk ontvangen door de leiding. Er waren toen al rond de 200 kinderen aanwezig.

Eerst een korte rondleiding met vele praatjes in het Engels natuurlijk. Alle kinderen werden verzameld op het grote terrein. Daar deden ze spelletjes in een kring (Orange, banana & apple) een soort stoelendans, maar dan om iets bij te leren. We dronken een kop thee met de 'staff' en daarna gingen we de keuken in. Voor al de 400 kinderen moesten namelijk boterhammen gesmeerd worden (een dubbeldekker met geraspte kaas) deze aten ze op rond 11 uur. Dan kwamen ze in groepjes de eetzaal binnen. 

Dit is voor de kinderen dus hun ontbijt. De meeste van hun hebben daarvoor nog niks gegeten en enkel water gedronken. We poetsten de eetzaal (vergelijk het met een woonkamer) en begonnen daarna met het klaarzetten van het middagmaal.

Om 13u aten wij rijst met een tomatensaus en een stuk vis, hetzelfde aten de kinderen om 14u. Dat was even chaotisch maar wel leuk. De kinderen die hun bord leeg hadden namen het mee naar buiten en gaven het af voor de afwas. Toen iedereen geweest was begonnen ze met het afvullen van ijsbakjes voor kinderen die thuis helemaal niks hebben. Zelfs geen water... Op het einde was er enkel nog saus over, en daar stond ik ingedeeld, dus alle kinderen kwamen op mij af en ik schraapte het laatste beetje uit de pan, waar ze allemaal gelukkig mee waren.



Toen werd het mij toch even teveel, de kinderen hier zijn zo blij met hetgeen wat ze hebben. En dat is dus echt amper iets... Mooi dat er organisaties bestaan die dit werk doen, want het is prachtig om te zien hoe gelukkig de kinderen vertrekken.

We praten en spelen nog wat met de kinderen en verlaten het terrein om 16u. We brengen nog 2 leiders naar hun huis, midden in de township. Dat was ook heftig om te zien. Allemaal hutjes van golfplaten, met hier en daar een huis.

We halen nog wat boodschappen en moeten dan nog 45 minuten in de auto. Na nog geen 5 minuten komen we in een file te staan die uiteindelijk 2u en 45 minuten heeft geduurd!
Er waren 3 vrachtauto's op elkaar gebotst. Verder stonden langs de kant nog een 10 tal auto's met pech, sommige zelfs nog midden op de rijbaan. Een APK bestaat in Afrika gewoon NIET.

Om 20:45 zijn we dan terug gekomen, heb me net gedoucht en ga nu slapen, want morgen is er weer een nieuwe dag in het project. Ik kijk er toch echt wel naar uit!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten